Vanliga frågor om Shim

🤔 Vad är Shim?

Shim är en digital kompis som du chattar med. Shim hjälper dig att ta en kort paus varje dag och ägna dig åt tankar du mår bra av. Det kan handla om vad du uppskattar hos din partner, vad en nära vän betyder för dig eller vad du är tacksam för just nu.

Shim hjälper dig också att uttrycka positiva tankar och känslor till nära och kära.

💬 Vad pratar jag med Shim om?

Fokus i samtalet är det positiva i ditt liv, och ett av syftena är att träna sig i att uppmärksamma det som är bra, det man uppskattar och är tacksam för.

Evolutionen har format oss människor till att i första hand uppmärksamma det som är negativt, därför kan det ha stora effekter på hur vi mår mentalt att träna sig i det motsatta. Samtalet med Shim är ett enkelt sätt att göra just det.

😔 Kan jag prata med Shim om negativa saker?

Du kan också ta upp vardagsbekymmer med Shim, men om det är så att du mår dåligt, är deprimerad eller vill prata om allvarliga problem så är inte Shim rätt verktyg för dig. I dessa fall rekommenderar vi att du vänder dig till din närmaste vårdcentral eller öppenpsykiatrisk mottagning.

Shim är inte en terapeut, och bör inte betraktas som en behandling för psykisk ohälsa.

😊 Varför ska man använda Shim?

Precis som med en mindfulness-app är samtalet med Shim ett sätt att investera några minuter om dagen i sitt emotionella välmående.

⚗️ Vilken forskning finns det bakom Shim?

Vi har genomfört en pilotstudie tillsammans med professor Gerhard Andersson, vid Linköpings universitet & Karolinska institutet (en av de ledande forskarna i världen inom fältet digitala verktyg för mental hälsa). Studien visade att människor som pratade med Shim regelbundet under två veckor upplevde både högre emotionellt välmående och mindre stress än deltagarna i en kontrollgrupp. Här kan du läsa mer om den.

Det finns också mängder av andra studier som påvisat hälsoeffekter av många av grundkoncepten i Shim, som t ex att öva sig i att reflektera över och uttrycka det man är tacksam för. Här kan du läsa mer om det.

💰 Hur tjänar ni pengar?

Shim erbjuder tilläggstjänster som kostar pengar: samtal på specifika teman som t.ex. att hantera stress eller bli mer nöjd med dig själv. Du betalar dock inget i förväg, utan bara efter avslutat samtal – och bara om du tyckte att det var givande.

📱 Varför använder ni telefonnummer för inloggning?

Det är av två skäl:
1. Det är smidigt för användaren, och gör att man slipper skapa och hålla reda på ytterligare ett lösenord.
2. Det gör det möjligt att koppla ihop användare som känner varandra i Shim, så att de via appen (om de vill) kan dela positiva reflektioner om varandra.

Vi använder inte telefonnummer till något annat än autentisering, och för att kunna koppla ihop användare med varandra (om de vill detta).

👤 Kan jag skapa ett helt anonymt konto?

Nej, det skulle motverka ett av huvudsyftena med Shim – att göra det enkelt att uttrycka positiva reflektioner till nära och kära.

Det enklaste och smidigaste sättet att göra detta är via appen – genom att användare som känner varandra kopplas ihop och kan dela reflektioner som rör varandra. Med anonyma konton skulle detta bli en väldigt bökig process som snarare försvårar än underlättar för användaren att uttrycka positiva reflektioner.

Vi tror också att helt anonymiserade konton kan skapa fel förväntningar på Shim, och göra det lättare att betrakta Shim som en terapeut som man kan prata om allvarliga problem med.

🌅 Varför ska jag ladda upp bilder i appen?

Bilderna används för att dina reflektioner i appen ska bli rikare och mer levande. Detta har du glädje av till exempel när du tittar igenom din dagbok på “Mina reflektioner”-sidan, när Shim påminner dig om tidigare reflektioner, och om du väljer att dela reflektioner med andra.

🙅 Kan ni sälja eller dela min data?

Nej, vår personuppgiftspolicy förhindrar oss från att sälja eller överlåta din data utan ditt explicita medgivande. Ett medgivande till överlåtelse är till exempel att du väljer att dela en reflektion till en annan användare.

👀 Kommer ni som jobbar med Shim se vad jag berättar?

Nej, vår personuppgiftspolicy tillåter oss inte att se känslig användardata annat än anonymiserad, och på gruppnivå.

🔒 Var sparas min data?

Datan sparas på säkra servrar inom EU. Servrarna tillhandahålls av Amazon Web Services (läs mer om hur de hanterar säkerhet här). Dataöverföringen till servrarna är krypterad.

❌ Kan jag radera min data?

Ja, om du tar bort ditt konto raderas också din data från vår databas. Du kan själv när som helst välja att ta bort ditt konto. För att göra detta klickar du på “Ta bort mitt konto” på Inställningar-sidan i appen. Datan ligger dock kvar i vår backup som mest 12 månader, men vi kan naturligtvis radera den omedelbart därifrån också om du ber oss. I så fall, hör av dig till hoa@helloshim.com.

👬 Vilka är ni som står bakom Shim?

Vi är fyra grundare som startat och driver Shim:

Hoa Ly – VD, psykolog och doktor i psykologi. Tidigare medgrundare av Hoa’s Tool Shop AB.
Andreas Amsenius – ingenjör med bakgrund på Campanja och Klarna.
Jordi Chacón – ingenjör med bakgrund på Klarna.
John Airaksinen – innehålls- och produktansvarig. Tidigare medgrundare av Psykologifabriken AB och Hoa’s Tool Shop AB.